Psychotherapie
De geestelijke gezondheidszorg is ingedeeld in basis GGZ (BGGZ) of specialistische GGZ (SGGZ). In de BGGZ kun je terecht voor lichtere psychische klachten welke niet door de huisarts of praktijkondersteuner GGZ behandeld kunnen worden. In de SGGZ worden meer ernstige en/of tegelijkertijd aanwezige klachten behandeld.
In principe zal de huisarts of praktijkondersteuner (POH GGZ) de eerste inschatting maken voor een verwijzing naar de BGGZ of SGGZ. Na verwijzing kijken we samen welke diagnose(s) bij je gesteld kan worden en welke behandeling het best passend is. Soms moet de verwijzing hiervoor aangepast worden van BGGZ naar SGGZ of vice versa. Ook kan het zijn dat er geen diagnose is of dat de diagnose niet vergoed wordt. In dat geval kan ik je terugverwijzen naar de huisarts of kun je ervoor kiezen je behandeling zelf te betalen.
In de BGGZ kan er behandeling plaatsvinden middels één van de zorgproducten binnen de Basis GGZ, te weten: product Kort, Middel, Intensief of Chronisch. Het totaal aantal consulten varieert hierbij van 2 tot circa 12 consulten per zorgproduct, afhankelijk van de ernst van je klachten. In de SGGZ kan er tevens sprake zijn van een beperkt aantal zittingen, maar indien er sprake is van een langdurige behandeling kan dit ook open zijn waarbij er wel regelmatig geëvalueerd zal worden.
In de praktijk wordt met name binnen de SGGZ behandeld.
Voor meer actuele informatie over vergoedingen zie ook de website zorgwijzer.
Vergoeding zorgverzekeraar
De praktijk biedt zowel zorg in de BGGZ als SGGZ, maar met name SGGZ behandeling aan volwassenen.
Wanneer de praktijk geen contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar kun je met je verzekeraar contact opnemen hoeveel van de behandeling je vergoed zal krijgen. Bij twijfel of vragen kun je vanzelfsprekend ook contact opnemen met de praktijk. Bij de meeste restitutiepolissen is dit 100%, bij sommigen 75% of lager. Bij naturapolissen zal dit over het algemeen een nog lager percentage zijn. Declaratie verloopt rechtstreeks via je zorgverzekeraar tenzij de praktijk geen contract heeft met jouw verzekeraar. In dat geval wordt de behandeling eerst bij jou in rekening gebracht. Dit gebeurt vanzelfsprekend in overleg. Het is ook mogelijk om zonder inmenging van je verzekeraar in behandeling te komen. Hiervoor gelden de particuliere tarieven. Je kunt je behandeling dan niet declareren bij je verzekeraar. Sommige testdiagnostische onderzoeken worden net als relatietherapie enkel vergoed in het kader van een lopende behandeling. Wanneer er geen lopende behandeling is, gelden de particuliere tarieven.
Contracten zorgverzekeraars
De praktijk heeft voor 2023 contracten afgesloten met de volgende zorgverzekeraars:
- Achmea: Zilveren Kruis inclusief ProLife en Ziezo, Interpolis, FBTO, De Friesland.
- Eno Zorgverzekering: Eno zorgverzekering inclusief Salland Zorgverzekeringen
- DSW: DSW inclusief inTwente, Stad Holland.
- ASR: ASR, Ditzo.
- Zorg en zekerheid: Zorg en zekerheid inclusief AZVZ.
Mocht je zorgverzekeraar onverhoopt niet op deze pagina staan, kun je contact opnemen met de praktijk dan wel met je eigen zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoedingen.
Voor 2024 is de praktijk contracten aangegaan met de volgende zorgverzekeraars:
- Achmea: Zilveren Kruis inclusief ProLife en Ziezo, Interpolis, FBTO, De Friesland.
- Eno Zorgverzekering: Eno zorgverzekering inclusief Salland Zorgverzekeringen en HollandZorg
- DSW: DSW inclusief inTwente, Stad Holland.
- ASR: ASR, ik kies zelf a.s.r. Ditzo.
- Zorg en zekerheid: Zorg en zekerheid inclusief AZVZ.
- ONVZ: ONVZ inclusief Jaaah en VvAA
- Caresq: Aevitae
Jonger dan 18 jaar
Jongeren onder de 18 vallen onder verantwoordelijkheid van de gemeente. De praktijk heeft geen contract met de gemeente. Het is hierdoor enkel mogelijk om zonder inmenging van de gemeente in behandeling te komen. Hiervoor gelden de particuliere tarieven. Je kunt je behandeling dan niet declareren bij de gemeente.
Zorgprestatiemodel
Let op: per januari 2022 komt er een grote verandering in de financiering van de GGZ in 2022; het zorgprestatiemodel. Het fundament van dit model bestaat uit prestaties die herkenbaar moeten zijn voor iedereen en de daadwerkelijk geleverde zorg weerspiegelen.
De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt. De afgelopen jaren vond de afrekening van de behandeling pas plaats aan het einde van de behandeling of na een jaar. In het nieuwe model zal maandelijks gedeclareerd worden. Op de rekening die u of uw verzekeraar ontvangt zal precies te zien zijn wanneer, door wie en hoe lang u behandeld bent. Op de rekening staat vanaf januari 2022 ook de zorgvraagtypering en of u eigen risico moet betalen.
Tot en met 31 december 2021 betaalt u het eigen risico per behandeltraject van maximaal 365 dagen. Vanaf 1 januari 2022 wordt het eigen risico per kalenderjaar aangesproken. Dit heeft als gevolg dat in de overgang naar het zorgprestatiemodel de behandelingen uiterlijk 31 december 2021 gesloten worden met als reden overgang naar het zorgprestatiemodel. Daarbij wordt ook nog eventueel openstaand eigen risico door uw zorgverzekeraar bij u geïnd. Wanneer uw behandeltraject over de grens van het behandeljaar gaat, betekent dit dat u voor beide jaren kort achter elkaar het eigen risico betaalt. De praktijk kan u informeren over deze financieel consequenties. In het zorgprestatiemodel staat vanaf 1 januari ook de zorgvraagtypering op de rekening. De zorgvraagtypering is een indeling van groepen patiënten aan de hand van de hoeveelheid en de ernst van hun klachten en problemen. Binnen de vrijgevestigde praktijk zoals Praktijk voor Psychologie Prins worden met name clienten behandeld met zorgvraagtype 1 tot en met 8. De zorgvraagtype 1 tot en met 4 worden in de generalistische basis-ggz behandeld en zorgvraagtype 5 tot en met 8 in de gespecialiseerde ggz. De zorgvraagtypering wordt gedaan door de regiebehandelaar (Lonneke Prins). Hiervoor wordt een vragenlijst gebruikt genaamd HoNOS+. Deze vragenlijst wordt ingevuld door de behandelaar aan de hand van de klachten en problemen van de cliënt. Op basis van de antwoorden wordt het zorgvraagtype bepaalt wat informatie geeft over de te verwachte behandelinzet. Bij tussentijdse evaluaties zal de HoNOS+ opnieuw worden afgenomen en op basis daarvan worden gekeken of de behandeling moet worden bijgesteld of dat deze beëindigd kan worden. Dit gebeurt natuurlijk wel in afstemming met u.
De duur van het consult en het beroep (GZ psycholoog of psychotherapeut) bepaalt het tarief. De praktijk gaat uit van de tijd die in de agenda was gepland voor de afspraak, ook als het consult iets langer of iets korter duurde. Als het consult meer dan 15 minuten afwijkt, stellen we het tarief bij.
De tarieven die in rekening worden gebracht zijn conform de NZA tarieven.
Voor meer informatie over het zorgprestatiemodel en zorgvraagtypering kunt u ook de website van de LVVP raadplegen: https://lvvp.info/voor-clienten/zorgprestatiemodel-wat-verandert-voor-patienten/. Met vragen over het zorgprestatiemodel of met betrekking tot de contracten kunt u ook mailen naar lonneke@praktijkvoorpsychologieprins.nl. Helaas kan er geen advies gegeven worden, maar enkel worden geïnformeerd.
Let op: geestelijke gezondheidszorg valt wel onder het verplicht eigen risico van € 385 in 2023. Ook wanneer er slechts een intake of diagnostiek plaats vindt, zul je een gedeelte van je eigen risico kwijt zijn.
Particuliere tarieven
Particuliere tarieven buiten de zorgverzekering
- Individueel consult: 110 euro (45 minuten contacttijd)
- Consult relatietherapie: 110 euro ( 45 minuten contacttijd)
- EMDR consult: 220 euro (90 minuten contacttijd)
- Dubbel consult relatietherapie: 220 euro (90 minuten contacttijd)
- Email consult: 30 euro
Bij particuliere zorg buiten de zorgverzekeraar om ontvang je eenmaal per maand een factuur, met het vriendelijke verzoek om deze binnen 30 dagen te betalen.
Afzeggen
Mocht je een gemaakte afspraak niet kunnen nakomen, dan wordt je verzocht om minimaal 24 uur van tevoren af te bellen of af te mailen Je kunt bellen naar: 06-33809367.
Ook in het weekend en in de avond kun je afbellen door een boodschap in te spreken op de voicemail of een email te sturen.
Let op: afspraken die niet op tijd zijn afgemeld worden bij jou gefactureerd (75 euro) en niet bij de zorgverzekeraar.